Ineens is ie daar; een afgeplatte zijde op het mooie hoofd van je baby. Hoe komt die daar en vooral hoe krijg je deze afplatting weer weg?!
De baby schedel
Het begint met de uitleg van een stukje anatomie. De baby schedel bestaat uit 6 verschillende delen. In tegenstelling tot de schedel van een volwassene, is die van een baby nog vervormbaar. De schedelplaten liggen tegen elkaar aan maar zijn nog niet vergroeid met elkaar. op bepaalde delen sluiten de naden niet volledig op elkaar aan, dat noemen ze ook wel een fontanel. Deze fontanel kan je voelen: voel met je vingers boven op het hoofdje van je baby, hier zit een zachte plek. Don’t worry: het brein van je baby is goed beschermd.
De reden van deze flexibiliteit is dat een baby dan beter door het geboortekanaal past. De schedelplaten schuiven tijdens de geboorte een beetje over elkaar heen zodat het hoofd van de baby iets inkrimpt.
De meest voorkomende reden van een afgeplat achterhoofd bij een baby is de voorkeurshouding. Lees hier meer over een voorkeurshouding.
Soorten schedel afplatting
Het hoofd van je baby kan op verschillende manieren afplatten. We maken onderscheid in een schuine en een rechte afplatting. Hieronder zie je een overzicht van de twee verschillende vormen.
Zoals te zien in bovenstaande afbeelding is het niet alleen de achterzijde van de schedel die afplat. Ook de zij- en voorkant veranderen soms van vorm. Dit komt doordat de schedelplaten nog iets kunnen verschuiven ten opzichte van elkaar. Hierdoor kan het ook voorkomen dat, wanneer je het hoofd van je baby vanaf boven bekijkt, het oor aan de afgeplatte kant wat naar voren is geschoven
Een kinderfysiotherapeut kan de vorm van de schedel meten en op die manier objectief de afplatting in kaart brengen.
Het beloop van een afplatting
Voor herstel van de afplatting is het in eerste instantie belangrijk om zo min mogelijk druk op de afgeplatte zijde te hebben. Omdat een baby erg veel op zijn rug ligt in de eerste maanden zal je erg je best moeten doen om dat te bewerkstelligen. Daarom is het handig om een kinderfysiotherapeut mee te laten kijken, deze kan gerichte adviezen geven die passen bij de leeftijd en ontwikkelingsfase van je baby. Wanneer je baby geen voorkeurshouding meer heeft zal de schedelvorm weer gaan herstellen. Vanaf een maand of 6 gaat je baby steeds meer op zijn buik spelen en steeds vaker rechtop zitten. Hierdoor komt er sowieso alweer minder druk op het achterhoofd.
Het herstellen van de afplatting gaat langzamer dan het krijgen van de afplatting. Meestal gaat er wel een paar maanden overheen voordat het bolletje van je baby weer mooi rond is. Daarom is het goed om er al vroeg bij te zijn wanneer je merkt dat er sprake is van een voorkeurshouding of afplatting.