Voorkeurshouding baby

Voorkeurshouding bij je baby

Misschien ben je door het consultatiebureau gewezen op het feit dat je baby een voorkeurshouding heeft. Of misschien is het je zelf opgevallen dat je baby steeds naar één kant kijkt en wellicht een afgeplat achterhoofd krijgt.

De voorkeurshouding. Eigenlijk zegt het woord het al; je baby heeft een voorkeur om naar een bepaalde kant te kijken. Logisch. Maar hoe zit dat nou precies?

We spreken van een voorkeurshouding als je baby meer dan 75% van de tijd naar links, rechts of juist recht vooruit kijkt. En tja, wat is nou 75%? Dat is een beetje gokken natuurlijk en daarom valt het niet altijd meteen op. Het belangrijkste wat meestal opgemerkt wordt is dat het hoofd van je baby niet meer rond is maar wat afgeplat.

De afplatting van de schedel heeft voor de ontwikkeling van het brein  geen gevolgen, het gaat vooral om het uiterlijk.

Je kan zelf een aantal dingen doen om een afgeplat hoofd te voorkomen; folder NCJ. Wanneer je baby toch een voorkeurshouding ontwikkelt kan het zijn dat de oorzaak wat lastiger te doorbreken is. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een nekspier verkort is of dat je baby een te hoge spierspanning heeft. En zo zijn er nog vele andere oorzaken mogelijk. Ga dus niet te lang zelf bezig met de voorkeurshouding maar schakel een kinderfysiotherapeut in. Hoe eerder de oorzaak gevonden en behandeld wordt hoe beter je de afplatting kan verminderen of zelfs voorkomen.

Ook wanneer de afplatting nog niet zichtbaar is kan je alvast een kinderfysiotherapeut inschakelen voor onderzoek en advies.

Een afplatting is niet het enige vervelende gevolg van een voorkeurshouding. Je baby kan asymmetrisch gaan bewegen en dit kan nadelige gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Hier kom ik in een later blog nog op terug.

Alvast wat oefeningen die je zelf zou kunnen uitvoeren wanneer je baby een voorkeurshouding dreigt te ontwikkelen:

  • Oefen de buikligging zo’n 5 keer per dag. Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van hoeveel je baby wakker is gedurende de dag, de ene dag zal 5 keer lukken en de andere dag lukt het maar 3 keer.
  • Wanneer je met je baby speelt; daag hem of haar dan uit om naar de niet-voorkeurskant te kijken.
  • Benader je baby voornamelijk vanaf de niet-voorkeurskant en maak de voorkeurskant zo saai mogelijk.

Succes!

Mocht je graag een afspraak willen maken dan kan je je baby hier aanmelden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×